Kyselin Urhon kasvattajalta neuvoja hajunhaukkumisprobleemaan. Kaisan vinkki oli, että otettaisiin maalit suorapalkalla hetken aikaa, ja maalit olisivat sellaisissa piiloissa, mihin Urholla on helppo päästä. Jos Urho alkaa haukkua hajua, otan sen vierelle ja maali näyttäytyy, ja sitten jatketaan hommia. No näin me sitten yritimme tehdä tänään.

Urho oli selkeästi työstänyt ajatusta, koska työskentely oli alusta asti paljon varmempaa. Hajun työstäminen oli joka maalilla tarkempaa, eikä turhanpäiväistä möykkäystä kuulunut! Samoin alueelle siirtyminen oli hallittua. Pidin ensin äänenavauksen, sitten vein osan matkaa imuttamalla, osan seuruuttamalla. Ei mölinöitä. Hieno pieni pelastuseläin! Hymy

Ensimmäisellä ja viimeisellä maalilla oli tullut ilmeisesti tullut jokin ymmärrys/kommunikaatio-ongelma, koska maalit eivät olleet ihan niin kuin olin ohjeistanut.

Ensimmäinen maali oli raollaan olevassa bajamajassa pihalla. Olin ohjeistanut, että ovi olisi puoliksi auki, että Urho pääsee hyvin sisälle, mutta ovi olikin aika pienesti raollaan, eikä Urho mennyt huussiin asti. Etsintätyöskentely oli kuitenkin hyvää, eikä Urho ilmaissut ennen kuin oli käynyt työtämässä nokkansa bajamajan sisäpuolelle. Hajun työstäminen oli hyvää ja Urho paikallisti hajun hyvin bajamajaan, työnsi nokkansa raosta sisälle ja ilmaisi ulkopuolella. Avasin oven kunnolla auki ja maali palkkasi. Ei hyppimistä.

Sisätiloissa ensimmäinen maali oli mattorullien keskellä sokkelossa piilossa. Urho sai melko nopeasti hajun, haju ilmeisesti nousi mattorullia pitkin ylös. U kiersi mattokasan ja viereisen pöytäkasan ympäri ja kävi nokka pystyssä vähän kauempanakin, kunnes totesi hajun tulevan jostain mattojen luota. Urho työsti ja paikallisti hajun hyvin ja osasi etsiytyä rullien väliin sokkelikkoon, mutta alkoi haukkua kun tajusi missä kolossa maali on. En osannut pitää tätä vakavana virheenä ja ilmaisu oli kyllä hyvä, vaikka ei mennytkään ihan niinkuin olin ajatellut. Toisaalta haukkua ei tullut yhtään hajun työstämisvaiheessa, vaan vasta löydöllä.

Ennen kolmatta maalia oli vielä houkutusmaksalaatikko väärinpäin käännetyn ostoskärryn alla. Urho kyllä huomasi maksiksen ja kävi haistelemassa kärryä, mutta lähti kyllä heti pyynnöstä hommiin. 

Kolmas maali meni juuri niinkuin olin suunnitellut. Urho työsti hajua hyvin, oikein skannasi isolta alueelta. Maali oli laatikkopinojen välissä pienessä kolossa. Hienosti ja itsenäisesti Urho alkoi koluta myös pinojen välejä ja meni suoraan maalille. Ei haukkua, hyvä suorapalkka hyvästä etsimisestä.

Matkalla vimpalle maalille käytiin myös pimeässä huoneessa. Urho kävi pelottomasti tsekkaamassa paikan, vaikka sillä ei nyt liiveissä valoja ollutkaan. Urholla ei kyllä ole koskaan ollut pimeiden tilojen kammoa, se on penskanakin mennyt reippaasti pimeisiin huoneisiin.

Viimeinen maali oli yläkerrassa, pimeässä suihkutilassa. Yläkertaan vie korkeat kierreportaat, huopapäällysteiset onneksi. Portaiden väleistä näkyy ylöspäin mennessä alas. Arvelin portaiden olevan Urholle jännä paikka ja niinhän ne olivatkin. Kuuliaisesti se kuitenkin kiipesi, vaikka viimeisten portaiden kohdalla hirvitti. Tosi hienoa oli se, että yläkertaan päästyään Urho oli taas normaali työnarkki-Urmas, eikä varmaan edes muistanut pelänneensä äskettäin Cool Yläkertaa käytiin ensin kaksi pientä huonetta rauhallisesti läpi. Käytävän puolessavälissä Urho sai hajun maalista ja annoin sen mennä. Urmas jaksoi työstää taas hyvin (jee!), mutta maali ei ollut ohjeistuksestani huolimatta jättänyt suihkuverhoa auki, joten Urholla ei ollut suora pääsy maalille. Urho teki saman, kuin ekalla maalilla: työnsi nokkansa suihkukopin puolelle ja ilmaisi ulkopuolella. Minä avasin verhon ja maali palkkasi.

Hmmm. Toisaalta jäi tosi hyvä fiilis. Urho työsti nyt kaikki hajut hyvin, ei hämääntynyt maksalaatikosta, säilytti toimintakykynsä vaikka sitä jännitti kovin ja ilmaisut mitkä tuli, olivat hyviä. Ei päälle rynnimistä vaan hieno maltillinen haukku. Alueelle siirtyminenkin oli pitkästä aikaa oikeasti hyvä! Toisaalta treeni ei sitten kuitenkaan ollut sellainen, mitä ajattelin aluksi. Onneksi Urho oli selkeästi oppinut aiemmilta kerroilta jotain, koska muuten treeni ei ehkä olisi palvellut oppimista niin hyvin.  

Noh, maanantaina mennään taas maastoon, on Urhon etsintävuoro. Halusin muuten kokeenomaisen etsinnän, mutta palkka tulee maaleilta (purkki heitetään Urholle). Toivottavasti hanki kantaa tai Pikkaralassa on tosi vähän lunta, koska muutenhan suunnitelmiin tulee kyllä muutos. Kassellaan.