Ekat hakutreenit vuodelle -09 ja heti oli Urhon etsintävuoro. Oltiin Tikutakumaassa, eli Takusuolla (tms, Alakyläntien varressa). Hyvin mäkinen ja monttuinen etsintäalue, pieni tuulenvire. Pakkasta n. -10°C. Kolme maalia.

Tein ennen etsintää pienen pätkän seuruuta ja oli superhyvä! Pieni paikallaolo oli myös, mutta pitkään en viitsinyt makuuttaa lumessa. Etsintäsuunnitelman mukaisesti aloitettiin kävelemällä tien viertä myötätuuleen (Urho remmissä) takanurkkaan, ja siitä sitten etsintäalueen reunoja myöten. Maastossa oli kerrankin paljon muodonvaihteluita ja tajusin, ettei mulla oikeastaan ole edes käsitystä miten haju liikkuu sellaisessa maastossa ja miten Urho siellä toimii. No, opittiin uutta ja hyvin toimi Urho. Se irtosi hyvin ja sitä sai normaalia huomattavasti paremmin irtoamaan tyhjälle alueelle = mäkien yli ja monttuihin. Mulla oli alkuun hankaluuksia hahmottaa missä Urho oli jo käynyt, mutta ilmeisesti saatiin alkualue hyvin tutkittua, kun moitteita ei ainakaan tullut. 

Ensimmäinen maali löytyi ehkä vajaan 10 min etsinnän jälkeen. Kuopassa oli kaksi juttelevaa makuupussimyttyä, eli täysin piilossa olevia maaleja. Urho irtosi taas kauas ja ilmaisi hyvin, mutta kerkesi lähteä tulemaan vastaan, kun mun könyäminen paikalle kesti niin kauan. Se tuli luo ja lähti kuitenkin takaisin heti maalille, vähän niin kuin kävi näytöllä. Odotin lisää haukkua ja hyvin otus mölysikin. Palkka tuli multa. En oikein tiedä mitä ajattelisin tuosta "maalin jättämisestä". Varsinaisesti Urho ei maalia jättänyt, vaan lähinnä tuli katsomaan mikä mulla kestää. Ei sen tosin sitäkään tarvitsisi tehdä, pitäisi pysyä maalilla niin kauan kun pääsen sen luo. Toisaalta maali oli sellainen mitä ei koskaan ennen ole ollut, joten se voi ehkä hieman provosoida erilaiseen käytökseen kun mitä aiemmin on ollut. No, tämä oli eka kerta, katsotaan mitä jatkossa tapahtuu.

Toista maalia saatiinkin etsiä parisen kymmentä minuuttia. Urho irtosi edelleenkin hyvin ja se teki töitä koko ajan, eikä haahuillut. Lähetin sitä tarkistamaan kuoppia ja mäkiä ja sitten vain partioitiin tasaisessa maastossa. Viimeisin maali löytyi, kun minä mietin etsintäsuunnitelman jatkoa, enkä pitänytkään koiraa silmällä. Yhtäkkiä alkoi haukku raikaa ja yksinäinen, kokonaan makuupussiin piilotettu mies löytyi lepikosta. Peri kertaa Urho oli kerennyt hyppiä päin, mutta muuten ilmaisi hyvin. Eikä jättänyt maalia. Palkka tuli taas minulta. Kaiken kaikkiaan hyvä kaudenaloitustreeni. Jos kyseessä olisi ollut etsintä, olisi puolet alueesta vielä tarkistamatta, mutta koska tiedettiin monta maalia alueella oli, niin sitä ei katsottu loppuun. Jos olisi ollut koe, olisi mennyt läpi. Etsintäsuunnitelma kaiketikin oli ihan hyvä, mutta oli tosi vaikea tehdä sitä epäsäännöllisen muotoiselle alueelle, jossa oli paljon maastonmuotojen vaihtelua. 

 

Tällä kaudella treenaamme seuraavia juttuja:

- maalimieskäyttäytyminen. Vasten hyppiminen pitää saada pois. 

- liikkuvat ja muuten epämääräiset maalit. Näitä on ollut ihan liian vähän, voisi ottaa jopa heti ensi kerralla.

- tienvarsipartiointi. Tätäkin on tehty liian vähän. En osaa tulkita Urhoa kunnolla kun se on liinassa, eikä pääse vapaasti heti maalille.

- etsintäsuunnitelman teko. Olen menossa kurssille. Toistaiseksi hyvin paljon mutun varassa.

 

Tavoitteena tänä vuonna on läpäistä ainakin peruspimeä- ja -päiväkokeet, jopa ehkä loppukokeetkin. Pk-puolella haluaisin käydä BH-kokeessa, mutta siihen tarvitsisin pk-puolelta apua (joku kurssi olis kiva). Kasvattaja puhui Iporeista ja sai pienen kutinan siihenkin suuntaan. Pitänee tutustua asiaan tarkemmin.

Urho toimii kyllä hyvin, mun oma pieni Urhea Otukseni :)