Sunnuntaina oli mahdollisuus päästä kokeilemaan rakennusetsintää ja moottorikelkkakyytiä. Tapahtuma oli Oulun seudun etsintäkoirien (eli siis meidän hakuseuran) järjestämä, Martinniemessä olimme.

Ensin oli vuorossa moottorikelkkarinksa. Kelkan perässä oli pieni reki jossa oli mukava istuskella. Urhoa jänskätti aluksi kovasti, mutta loppumatkasta se jo rentoutui ja malttoi istua paikallaan. Alkumatkastakin se söi kyllä nameja, ei mitenkään lukossa ollut.

Kelkkamatkan jälkeen päästiin testaamaan miten nokka toimii pakokaasujen jälkeen. Harmitti vähän kun oltiin heti toisena vuorossa, en päässyt seuraamaan miten hajut ko. rakennuksissa liikkuvat, enkä osannut suunnitella etsintää tarpeeksi hyvin. Ohjeistin laittamaan maalit "ei idioottihelppohin, mutta ei myöskään liian vaikeisiin piiloihin".

Noh, eka maali oli pienen varastorakennuksen ullakolla. Luulin, että varastossa on vain 2 kerrosta ja halusin maalin "siihen ylempään", mutta sitten kävikin ilmi, että "siitä ylemmästä" kerroksesta lähtikin portaat vielä ullakolle. Piilo oli liian vaikea. Haju tuli siihen ylätasanteelle, mutta itse ullakolla haju ei sitten liikkunut. Urho ilmaisi hajun keskellä ylätasannetta ja vasta kehoituksesta tuli ullakolle etsimään ja loppujen lopuksi törmäsi maaliin. Ensimmäinen ilmaisu oli tyyliä "haisee haisee kovasti, mutta en tajua missä" ja osittain haukku ilmeisesti oli turhautumista.

Toinenkin maali oli vaikea. Rakennus oli hallimainen iso tila, jossa oli reilun parin metrin korkeudella tasanne, jonne meni alumiiniportaat. Koira ei portaita pitkin päässyt. Oikean nurkan kohdalla Urho taas pyöri ja pyöri ja haukkui ja haukkui, mutta ei pystynyt paikallistamaan. Pyysin maalia istumaan tasanteen reunalle, josta Urho maalin bongasikin. En tosiaankaan olisi maalia tuohon piiloon laittanut, jos olisin tajunnut miten hankala se kokeneemmillekin koirille on.

Viimeinen oli onneksi hyvä ja suht helppo, joten saatiin lopettaa oikein hyvin onnistuneeseen suoritukseen.

Ilmaisussa namipurkki heitettiin Urholle ja menin itse avaamaan. Ilmaisi hyvin, ei rynninyt päin.

Maanantaina päästiin oman hakuryhmän kanssa isoon varastohalliin etsimään. Vahingosta viisastuneena otin melko helppoja maaleja, yhteensä 4 kpl. Tosin rakennuksissa on aina se hankaluus, että vaikka piiloa luulisi helpoksi, se ei välttämättä sitä todellakaan ole...

Ensimmäinen maali oli pihalla, lastauslaiturilla. Tässä tapahtui samaa kuin sunnuntaina, Urho alkoi haukkua jo silloin, kun haistoi maalin. Se kuitenkin työskenteli hyvin ja loppujen lopuksi ilmaisi hyvin. Ei ollut ongelmia paikallistamisessa, vaikka maali oli korkeammalla. 

Alkupää hallista oli tyhjää. Urho irtosi taas tosi hyvin, sisätilaetsintään ehkä liiankin kauas. Kyllähän se kutsusta tulee luo ja etsii mistä käsketään, mutta aika hankala oli hahmottaa, missä kaikkialla se oli jo käynyt. En kuitenkaan halunnut käskyttää sitä koko ajan, tykkään kun se etsii itsenäisesti.

Kaikkien maalien kohdalla Urholla oli selkeästi vaikeuksia paikallistaa hajua. Se haukahteli heti kun sai hajun, mutta jatkoi kuitenkin töitä. Kokemattomuus näkyy tässä selvästi, se ei meinaisi malttaa kuitenkaan työstää hajua. Toisaalta se on rakennuksessa huomattavasti vaativampaa kuin metsässä.

Loppujen lopuksi kaikki maalit löytyivät, ilmaisut olivat hyvät ja treenien jälkeen otus ihan rättiväsynyt.  (1. maali oli hallin takaosassa pahvipakkauksien takana, toinen sivusiivessä alahyllyllä ja kolmas mattorullien keskellä)

Ensi viikolla, ja sitä seuraavallakin, päästään vielä rakennuksiin, hurjan mielenkiintoista, mutta vaativaa se on.